Ismeritek hazánkban miképpen kezdődött az egészségügyi prevenció - történ
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségkuckó vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ismeritek hazánkban miképpen kezdődött az egészségügyi prevenció - történ
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségkuckó vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ismeritek hazánkban miképpen kezdődött az egészségügyi prevenció - történ
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségkuckó vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Ismeritek hazánkban miképpen kezdődött az egészségügyi prevenció - történ
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Egészségkuckó vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Csontpusztító ételek: a Caring.com összeállításában hat olyan élelmiszerről rántotta le a leplet, amelyek komoly károkat okozhatnak csontjainknak.
A megfelelő táplálkozás fő ismérve az, hogy az elfogyasztott étellel megfelelő tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe, amelyek, többek között, a csontjaink egészségét is megőrzik, illetve táplálják. Azonban az élelmiszerekben található anyagok nem csak táplálni, de bizony pusztítani, gyengíteni is tudnak. Íme az a hat, csontjaink számára leginkább kockázatos étel és ital, amelyekre jobb komolyabban odafigyelni:
1. Étkezési só
A só elvonja a kalciumot a csontokból, amelyek így gyengébbé, törékenyebbé
válnak. Minden 2300 milligrammnyi nátrium elfogyasztásával 40 milligramm
kálciumot vesztünk, a dietetikusok mérései szerint. A legjobb dolog, amit tenni
lehet a só káros hatásai ellen, a sóbevitel csökkentése, érdemes emellett a
feldolgozott élelmiszerekre is odafigyelni, mivel azok általában eleve
tartalmaznak sót is - az amerikai adatok szerint a sóbevitelünk 75%-a éppen
ezekből a rejtett sóforrásokból származik.
2. Üdítőitalok
Az üdítőitalok kétszeres kockázatot rejtenek magukban a csontjainkat tekintve.
A szénsavas italokban a foszforsav miatt tapasztalható a jellegzetes pezsgés,
ám ez a vegyület sajnos megemeli a vizelettel a szervezetből kiürülő kalcium
mennyiségét. Mindeközben pedig a szervezetet eltelítő üdítőkből hiányzik az a
tápanyag, ami a tejben vagy a gyümölcslevekben megtalálható.
A megoldás az, ha tartózkodunk az ilyen italoktól és inkább a tejtermékekre
vagy vitamindús gyümölcsleveket választunk. A legegyszerűbb persze, ha
egyszerűen vizet iszunk és az étrendünk valóban tápanyagokban gazdag.
3. Koffein
A sóhoz képest a koffein lényegesen kevésbé veszélyes, de attól még némi
kalciumot szintén kivon a szervezetünkből. Minden 100 milligrammnyi koffeinre 6
milligramm elvesztett kalcium jut. Ez akkor jelent problémát, ha nem pótoljuk
az elvesztett koffeint, például azért, mert túlzott mértékben fogyasztunk
koffeines italokat, illetve azok mellett nem iszunk tejtermékeket és egyéb, a
csontoknak hasznos italféléket.
Érdemes ezért reggel 1-2 csészényi kávénál többet nem fogyasztani, majd inkább
más típusú italokat inni - és természetesen a kávét tejjel ivók már eleve
többet tesznek a koffein kalciumelvonó hatásának ellensúlyozásáért.
4. A-vitamin
A többek között a tojásban, zsíros tejtermékekben, májban és vitaminnal
dúsított élelmiszerekben megtalálható A-vitamin ugyan a látásunk és az
immunrendszerünk számára rendkívül fontos elem. Azonban kiderült, hogy az
A-vitamin túladagolható - egyes kutatók a jelenleg felnőtteknek ajánlott 5000
nemzetközi egységet (NE) is túlzottnak tartják. A legérzékenyebbek a jelenlegi
adatok szerint a változó kor után lévő nők, esetükben a csonttörések száma kétszeresére
növekedett, amennyiben napi 5000 NE-nél nagyobb mennyiségben juttattak a
szervezetükbe A-vitamint.
Az A-vitamin túlfogyasztás megelőzése érdekében érdemes csökkentett
zsírtartalmú étrendet követni, és tojásfogyasztáskor inkább csak a fehérjét
használni, mint a tojássárgáját (ez utóbbi tartalmazza ugyanis a tojásban lévő
A-vitamint). Érdemes a multivitamin készítményeket is ellenőrizni, nem
tartalmaznak-e több A-vitamint a kelleténél.
5. Alkohol
Az alkohol megakadályozza az elfogyasztott kálcium feldolgozását a
szervezetben, azaz a csontok így nem jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz. A
komoly alkoholfogyasztás emellett még megzavarja a csont építőelemeinek, az
oszteoblaszt sejteknek a működését is. Az alkoholfogyasztást mindenképpen
ésszerű mértékre kell csökkenteni, ami legfeljebb napi egy-egy pohárnyi
(töménynek megfelelő) italt jelentsen.
6. Hidrogénezett olajok
A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a hidrogénezett növényi olajok
elveszítik a bennük eredetileg megtalálható K-vitamint. A K-vitamin az erős
csontok alapvető építőeleme és a zöld levelű zöldségek után a legjobb forrásuk
az olyan növényi olajok, mint a z olívaolaj vagy a repceolaj.
Ha elég zöldséget fogyasztunk, akkor nincs sok aggódnivalónk, de sütés-főzés
alkalmával érdemes figyelnünk, hogy ne hidrogénezett olajat használjunk.
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat!
Megjelent: 2011. február 25.
Forrás: Medipress
Legutóbb frissítve: 2011. március 3.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Bevásárlókosár - az erős, teherbíró csontokért